Ramshög (kallas också Ramsbjer) är en megalitgrav från ca 2600 f Kr. Den är en gånggrift i en hög med ca 15 m diameter. Själva stenkammaren är byggd av nio väggstenar, och innermåtten är ca 2,6 x 5,2 m. Taket utgörs av tre stora stenblock. Ingången är 7 m lång med stora väggstenar och delvis täckt av takblock. Golvet i kammare och gång var lagt av stenplattor.
Graven har blivit utgrävd flera gånger. Den innehöll flera skelett, antagligen från flera familjer. Även i gången hittades delar av ett människoskelett. Dessutom gravgåvor: skafthålsyxa av sten, flintdolkar, bärnstenspärlor, en stor mängd flinta. Speciellt är de rika keramikfynden utanför ingången. Man har tagit tillvara ca 10 000 keramikskärvor, motsvarande många hundra kärl. Många av skärvorna har dekorativa mönster i leran. Allt tyder på att Ramshög under en lång tidsperiod har varit en samlingsplats och kultplats med stor betydelse för området.
Märta Strömberg ansvarade för de senaste utgrävningarna av Ramshög under det s.k. Hagestadsprojektet. Projektet sammanfattades i en utställning på Klostret i Ystad 1988 “Från bågskytt till medeltidsbonde” och en skrift med samma namn av Märta Strömberg utgavs.
På Ronny Åkerbergs blogg om
megalitgravar finns många bilder från bl a Ramshög!