År 2012 publicerades en arkeologisk utredning kallad
“Ales stenar – Fördjupat kunskapsunderlag” [PDF] med mycket information om fornlämningen och vilka undersökningar som gjorts. Utredningen beställdes av Länsstyrelsen i Skåne län i samband med planering av ett Naturum i Kåseberga.
År 2013 publicerades
“Ales stenar i nytt ljus; Delprojekt 1 – gravmonument intill skeppssättningen” [PDF]. Artikeln handlar om en utgrävning av en del av en stuktur i marken som upptäcktes tidigare med georadar. Strukturen har stora likheter med en långdös omgiven i cirkelform (ca 50 m diameter) av kantstenar. Den ursprungliga anläggningen bör ha uppförts under yngre stenåldern/bronsåldern. Stenblocken, vars avtryck georadarn visar, är borta men har antagligen återanvänts vid byggandet av skeppssättningen. Det skulle kunna förklara att det finns skålgropar på flera av skeppssättningens stenblock.
År 2016 publicerades en undersökning av ett område ca 500 m nordost om Ales Stenar, norr om Kåsebergaåsen och väster om Gravarne:
Kåseberga 14:79, 14:117 och delar av 14:95. Lämningar från förhistorisk tid och nyare tid [PDF]. Här finns också en hel del bakgrundsinformation från omgivningarna.
I samband med renoveringen av kiosken i hamnen 2020 gjordes också en arkeologisk undersökning, som finns
här (PDF).
De som besöker Ales Stenar stöter kanske även på Bob Lind och hans skyltar. Bob har ansträngt sig för att kartlägga och bevisa att Ales Stenar är en solkalender från bronsåldern. Den officiella versionen från Riksantikvarieämbetet är dock att monumentet är från ca 900 eKr, men att man de facto inte vet exakt vad Ales Stenar är och varför den uppförts. Kanske är det troligaste att det är flera saker – minnesmärke, grav, solkalender och/eller tingsplats. Kanske har platsen använts till olika saker under dess flertusenåriga historia.