Österlen Syd tipsar

Aktiviteter, utflykter & kuriosa 

Här finns sevärdheter, arrangemang, utflykter, aktiviteter och annat att göra, både på södra Österlen och andra ställen i sydöstra Skåne.

Konstrundan

Vanligtvis pågår Konstrundan på Österlen från Långfredag till och med söndagen en vecka senare. Konstrundan ger besökarna en unik chans att komma i direkt kontakt med de utställande konstnärerna.
Läs mer

Loppmarknader

Idrottsföreningarna i trakten brukar ha stora loppisar varje sommar, där saker som samlats in under året innan säljs. De “finaste” sakerna brukar sättas undan till en auktion mot slutet av loppisen. Det finns också ett antal loppisar av mer fast karaktär – vissa med inriktning på retro.
Läs mer

Borrby Bokby 2024

Borrby Bokby Nyhetsbrev våren 2024
Programmet för hösten 2024 finns som pdf-fil på Bokhusets sida. Klicka på "Läs mer"-knappen.
Läs mer

Ales stenar

Ale Stenar
Photo: Henry Arvidsson
Ett av Sveriges största turistmål, med en fantastisk skeppssättning från senare delen av järnåldern, 600 – 1000 e.Kr. Ales stenar ligger vid Kåseberga hamn och ofta besöks även Kåseberga hamn med rökeriet samtidigt. Ett slags Sveriges Stonehenge, det är inte bara en historisk plats utan också en fantastisk utsikt härifrån.
Läs mer

Bada på Österlen

Det finns flera mil fin strand längs Österlens kuster. Här får du veta mer, inklusive parkeringstips. Skulle du föredra en utomhusbassäng har vi den informationen också.
Läs mer

Marknader i sydöst 2024

Vitaby: Marknad torsdag 9 maj, Kristi Himmelsfärdsdag, från kl 9.
Lövestad: Marknad söndag 2 juni kl 10 - 17.
Smedstorp: Sommarmarknad torsdag 6 juni kl 9 - 17; förmarknad onsdag 5 juli kl 15 - 22.
Kivik: Marknad fredag - måndag 5 - 8 juli 10-24 (fred 13-24, månd 10-17)
Degeberga: Marknad tisdag 16 juli kl 10 - 17; förmarknad måndag 15 juli kl 11 - 20.
Tomelilla: Sommarmarknad torsdag 18 juli kl 9 - 18.
Sjöbo: Sommarmarknad torsdag 18 juli och fredag  19 juli.
Lövestad: Höstmarknad söndag 1 september kl 10 - 17.
Sjöbo: Mikaeli marknad lördag 5 oktober och söndag 6 oktober.
Tomelilla: Mikaeli marknad torsdag 24 oktober kl 9 - 18.
Se också Loppis-sidan

Örumshuset

Örumshuset är ett gammalt husmanshus från början av 1800-talet. Det ligger ensligt utanför Örums by. Det är en typisk “skånelänga” med bostadsdel och fähus under samma tak och har bevarats i gammalt skick. Det skyddas som byggnadsminne sedan 1964.
Läs mer

Kabusa Skjutfält

Här finns Hammars backar som längre österut övergår i Kåsebergaåsen. Området är utmärkt för promenader och t.ex. fågelskådning. På sommaren kan man bada vid den långa sandstranden.
Läs mer

Dag Hammarskjölds Backåkra

Världsmedborgaren Dag Hammarskjöld, tillika FNs andre generalsekreterare, hade tänkt bosätta sig på gården Backåkra. Nu är den museum, konferensgård och café.
Läs mer

Glimmingehus

Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Jens Holgersen Ulfstand lät bygga borgen med start 1499, dvs under senmedeltiden. Han var riksråd, riksamiral och riddare under kung Hans av Danmark, som också kröntes till kung av Sverige samma år under namnet Johan II. (Kung Hans son Kristian skulle senare bli Kristian II som genomförde Stockholms blodbad 1520 och kom att kallas Kristian Tyrann i Sverige).

Bild: Riksantikvarieämbetet
Läs mer

Bollerups Borg

Borgen var bebodd in på 1600-talet och har ändrats en del från det medeltida utseendet. Den restaurerades 1927-45. Det var Oluf Stigsen Krognos och hans hustru som byggde borgen i slutet av 1400-talet. Där höll de år 1502 bröllop för sin dotter. “Det stora bröllopet” blev känt i hela Danmark för sitt överdåd. Man vet inte vilka gästerna var men väl hur mycket de åt och drack!

Bild: Margareta L Nörregård
Läs mer

Fiska på Österlen

Kuststräckan längs Österlen tillhör en av världens allra bästa platser för havsöringsfiske. Öringen är känd över norra Europa för sin storlek runt 2 – 5 kg. Exemplar fångas årligen på hela 10 kg!
Läs mer

Cykla på Österlen

Vägarna och marken i det här området lämpar sig ypperligt för cykelturer. Landskapet är ganska platt förutom vid backarna mot havet, Kåsebergaåsen och Hammars backar. Vi har förslag till några trevliga cykelturer.
Läs mer

Minigolf

Det finns flera minigolfbanor i Ystad-Österlenområdet. Här är några av dem!
Läs mer

Kåseberga hamn

Kåseberga är den enda hamnen på kuststräckan mellan Ystad och Skillinge, 10 sjömil från Ystad och 20 sjömil från Simrishamn och Rönne på Bornholm.
Läs mer

Stranderosionen

Kusten vid södra Österlen består till stor del av sandstränder. De är utsatta för erosion: vågor och havsströmmar för bort material som sedan ackumuleras någon annanstans. Detta är en naturlig process som alltid pågått. Men erosionen ställer till problem.
Läs mer

Kastaler

Det finns bara ett fåtal kastaler bevarade i Sverige, varav tre på Österlen. En kastal är ett medeltida, befäst torn. De skånska kastalerna ligger vid Benestads kyrka, Valleberga kyrka och Löderups kyrka.
Läs mer

Sydkusten före, under och efter kriget

Fleming Eklund, som är en drivande kraft i Sjöhistoriska Föreningen i Ystad, har sammanställt en skrift om kuststräckan Ystad – Brantevik. Titeln är “Sydkusten före, under och efter kriget“ [PDF] . Inriktningen är mot militära anläggningar med anknytning till Andra världskriget, men även annan sjöhistoria för kuststräckan beskrivs. Här finns många intressanta bilder och inspiration till utflykter!
Läs mer [PDF]

Kyrkor på södra Österlen

Inom vårt område finns kyrkor i Glemminge, Ingelstorp, Valleberga, Löderup, Hörup, Borrby, Tosterup, Bollerup och Hannas.
Läs mer

Gravhögar på Österlen

Det finns gott om gravhögar från bronsåldern på södra Österlen.
Inom ett litet område på södra Österlen finns t ex följande namn med anknytning till gravhögar: Domshög, Grimshög, Hillshög, Ramshög och Vallshög.
Läs mer

Sandhammaren

Sandhammaren har utsetts till Sveriges bästa strand för några år sedan! Vi som lever här tycker att alla våra stränder är lika fina, så det finns många fantastiska stränder att besöka.
Information om Sandhammaren, Fyrplatsen och Räddningsstationen.
Läs mer

Hagestad radby

Hagestad är en ca 3 km lång, välbevarad radby. Den ligger om man åker från Löderups Kyrka / Löderups Skola i riktning Borrby, längs nuvarande Österlenvägen. Den består av välbyggda gårdar från 1800-talet och finns omnämnd i flera böcker, bla. Frans Löfströms “Kring Sandhammaren”, utgiven första gången 1946. Hagestad som har bevarat sin unika karaktär av radby kan arkeologiskt beläggas till 1000-talet.
Läs mer

Olas Fiskebod

Ove Söderling har inrättat ett litet museum i sin morfars, Ola Ahls, gamla fiskebod i hamnen i Kåseberga. Här visar han både föremål och bilder som berättar om hamnen och fisket i gamla tider.

Foto: Mark Hanlon, från Ystads Allehanda
Läs mer

Spela golf på Österlen

Det finns för närvarande fyra golfbanor på Österlen och ytterligare flera i närheten av Österlen.
Läs mer

Skånska Resor – Utflykter

Ronny Åkerberg har i sin blogg Skånska Resor dokumenterat i bild ett stort antal utflykter i Skåne, både till fots och på cykel.
Läs mer

Ställplatser

Visst finns det ställplatser hos oss för husbil och husvagn. Läs mer på länken nedan.
Läs mer

Vandra på Österlen

Det finns gott om möjligheter till vandringar på södra Österlen. Skåneleden 4, den så kallade Österlenleden runt hela Österlen, går kustnära genom vårt område. Vi har också andra förslag till turer.
Läs mer

Naturområden

Även om det mesta av södra Österlen är jordbruksmark, så finns det stora naturområden med värdefull flora och fauna. Hela kustområdet från Nybrostrand till Mälarhusen består av naturreservat, Natura 2000-områden och andra områden som är värda att skyddas.
Läs mer

Mer tennis på Österlen

En stor satsning med samarbete mellan alla tennisklubbar på Österlen. Genom hemsidan kan du boka ett flertal banor: Boka här.
Läs mer

Hagestadborgs Mölla

Möllan byggdes 1825. Byggnaden har reparerats och renoverats men inte moderniserats sedan byggnationen. Inredningen har kompletterats med ett par siktar. Den siste möllaren Gideon Jönsson slutade mala 1957.
Läs mer

Valborgsmässobål

Valborgsmässobål
Den siste april på kvällen tänds majbålet på flera ställen på södra Österlen. Vanligen är det resp byalag som står för arrangemanget som kan omfatta fackeltåg, körsång, tal till våren, kaffe- och korvförsäljning. När elden falnar går det bra att grilla på glödbädden. 
Läs mer

Nostalgitripp i Löderup

Nostalgitripp i Löderup 6:e juni
NOSTALGITRIPP – TRÄFF I LÖDERUP
Utställning och klubbträff vid Lokalföreningen kl 10-15 den 6 juni. Samma tid och plats varje år. Classic och veteranfordon, bilar, MC, mopeder och traktorer, fika- och matservering med mera.
Läs mer

Backåkra Poesi och Prosa

369699261 799544901958887 1036309834053549697 n
2 - 3 september 2023 på Dag Hammarskjölds Backåkra

Läs mer

Skillinge Seriefestival 

Skillinge Seriefestival 2023, 8-10 september
8 - 10 september 2023 på Skillinge Teater
Programmet för årets festival är här: På lördag den 9:e september gästas vi bland annat av Nina Hemmingsson, Frida Malmgren, Joakim Pirinen, Patrik Norrman, Fabian Göransson, Jonas Darnell, Kristina Abelli Elander, Kalle & Hobbe och Galagos historia i en ”live performance”. Söndag 10:e september kommer Lena Furberg, Min Häst, Bamse, Kalle Anka och Hokus Pokus. Innan dess har vi ”Akademiska Fredagen” den 8:e september, med Malmö University Hub/MUCH – bland annat med Psykedelisk punk, skräckfilmens historia, dåliga serier och annan aktuell serieforskning.
Läs mer

Österlen Lyser

Ljusfest i dagarna tre! Österlen Lyser är ett årligen återkommande arrangemang i höstmörkret under Allhelgonahelgen vid månadsskiftet oktober-november. Alla är välkomna att delta i att lysa upp Österlen med ljus i husen, marschaller, eldkorgar etc.
Läs mer
Österlen Syd är en ideell förening som främjar turism och besöksnäring på södra Österlen.
Medlemsportal
Copyright © 2016 - 2025 Föreningen Österlen Syd. Österlen Syd är ett inregistrerat varumärke.
Omdesign 2021 av Regular AB
homecamerapictureusersstorephonemapdinnerbusmagnifiercrossmenu