Österlen Syd tipsar om

Cykla på Österlen

Vägarna och marken i det här området lämpar sig ypperligt för cykelturer. Landskapet är ganska platt förutom vid backarna mot havet, Kåsebergaåsen och Hammars backar. Vi har förslag till några trevliga cykelturer.

Tänk på säkerheten!

När trafikintensiteten är hög på sommaren bör man försöka undvika de mest trafikerade vägarna. Inom vårt område gäller detta Östra Kustvägen, Österlenvägen och Hörupsvägen i öst-västlig riktning, samt Norra Strandbadsvägen och Örumsvägen i nord-sydlig riktning. Om ni ändå använder dessa leder så var försiktig och uppmärksam på trafiken. Och glöm inte att pausa om det blir för varmt!

Cykelvägar

Det finns sorgligt få cykelvägar på södra Österlen. Från Ystad finns det separat cykelväg ända fram till någon kilometer norr om Hammar. Och från Skillinge till Simrishamn finns också cykelväg. Men däremellan får man använda småvägar med lite trafik.

Nedanstående karta visar exempel på alternativa vägar längs kusten i öst-västlig riktning (i blått) så att Östra Kustvägen undviks så långt det är möjligt och med avstickare norrut och söderut (i grönt). Huvudregeln är: Använd terrängkartan och följ småvägar. Även om man kanske får åka någon kilometer eller två i omväg vägs det upp av fantastiska vyer och en säker färdväg där man kan cykla i bredd och tala med varandra.
Ovan finns ett förslag till cykeltur mellan Löderups Strandbad och Sandhammaren utmärkt i rött. Turen går ca 30 % på smal skogsstig, som kan vara problematisk för cyklar med smala däck.
2019 invigde Region Skåne Sydkustleden som går från Helsingborg till Simrishamn längs med kusten. Längs Sydkustleden kan du solbada på Sveriges vackraste stränder, uppleva historiska och natursköna miljöer och njuta av middagar på lokala gästgiverier. Här kan du själv planera din rutt och få annan matnyttigt info:
Sydkustleden Helsingborg-Simrishamn → 
Peter Eriksson har dokumenterat många utflyktsmål på sin hemsida Stigvis.se. För tillfället är den ur funktion men Facebook-sidan har massor av tips.
Stigvis.se Facebook → 
Ronny Åkerberg har i sin blogg Skånska Resor dokumenterat i bild ett stort antal utflykter i Skåne, både till fots och på cykel.
Skånska Resor → 

Tillbaka till Aktiviteter på Södra Österlen

Sevärdheter, arrangemang, utflykter, aktiviteter och annat att göra, både på södra Österlen och andra ställen i sydöstra Skåne.
← Tillbaka
Österlen Syd är en ideell förening som främjar turism och besöksnäring på södra Österlen.
Copyright © 2021 Föreningen Österlen Syd. Österlen Syd är ett inregistrerat varumärke.
This is a machine translation provided by Google. It may not be entirely correct.
homepictureusersstoremapdinnerbusearth