Löderups kyrka byggdes under 1100-talet som en romansk stenkyrka med långhus, kor och absid. Under 1400-talet slogs tegelvalven som troligen haft berättande målningar utbredda över sig.
På 1860-talet byggdes kyrkan om under kyrkorestauratorn C G Brunius ledning till en korskyrka. Långhuset bevarades men kor och den gamla absiden offrades. Trappgavelkrön sattes på torn och gavlar och en portal togs upp genom den utåt slutna tornmuren, kyrkan öppnades från väster mot österns ljus.
1929 byggdes kyrkan till åt öster.
Dopfunten av Höörsandsten är huggen omkring 1160 och är en av de skönaste i Skåne. Den har en uttrycksfullt skidrad passionshistoria runt skålen samt en skildring av Striklastad där Norges helige kung Olav stupade 1060. Kyrkan syns en gång, av outklarade skäl, ha helgats åt S:t Olof. Predikstolen är ett bildrikt renässansarbete från 1604. Den är mästerligt huggen och byggd av Jacob Kremberg i Lund.
Löderups kyrka har tre bevarade altarprydnader, typiska för var sitt sekel, från 1600- till 1800-talen. Den senaste från 1878 är en stor berättande målning av dansken Carl Bloch, föreställande Kristus i Emmaus.
Alldeles öster om kyrkobyggnaden ligger en
kastal.