En del
kastaler tros ha utgjort startpunkt för större borganläggningar som t ex Slottet Tre Kronor i Stockholm, Borgholms slott och Kalmar slott. De flesta bevarade kastalerna i Sverige finns på Gotland. Där finns ett tiotal. I Skåne finns det åtminstone tre bevarade i sydöstra hörnet, dvs på Österlen: vid Benestads kyrka, vid Valleberga kyrka och vid Löderups kyrka. De byggdes alla på 1400-talet under den tid då
byggandet av privata borgar var förbjudet.
Drottning Margareta hade infört ett kungligt förbud att bygga privata borgar i slutet av 1390-talet för att undvika att stormännen blev för mäktiga. Dessa byggde då istället så kallade “fasta hus”, som var tillräckligt befästa för att hålla stånd mot allmogen.
Bollerup och
Glimmingehus är exempel på sådana. Båda byggdes i slutet av 1400-talet. Glimmingehus byggdes 1499, efter att förbudet upphört 1483, och kunde därför utrustas med ett antal sinnrika försvarsverk för att hålla emot en angripare.
De skånska kastalerna från 1400-talet kan ha utgjort ett alternativ till befästning i en tid då riktiga borgar inte kunde byggas.