• 60 backakra aerial karlekberg 60b8e0b74347910f9f2b2607

Backåkra – Museum

Världsmedborgaren Dag Hammarskjöld, tillika FNs andre generalsekreterare, hade tänkt bosätta sig på gården Backåkra. Då han plötsligt omkom i en flygkrasch 1961, testamenterades Backåkra med sina ca 60 tunnland till Svenska Turistföreningen och blev till ett museum. Dag Hammarskjölds
tillhörigheter från hemmet i New York kom till gården och kan idag ses på den utställning som finns på Backåkra. Här finns även ett litet café och en bookshop med de flesta böcker som skrivits om vårvärldskände svensk.

1969 anlades Meditationsplatsen, ute på den vackra heden vid gården. Det var bl.a. de boende i trakten som bekostade denna ring av stenar mellan himmel och hav. Här förrättas vigslar, dop och andra ceremonier. Den vidunderligt vackra platsen inbjuder till eftertanke och en stunds stillhet – precis vad Hammarskjöld hade tänkt sig.

Backåkra ligger i Backåkra naturreservat invid Hagestads och Sandhammarens naturreservat. De mäktiga sanddynerna utmed den flera kilometer långa skyddade sandstranden förändras hela tiden
av hav och vind. Inåt land har tallskog planterats för att binda sanden och bakom tallskogen finns ljunghed och blandskog på klinten högt över Östersjön. Där, i en däld på ljungheden, ligger Backåkra.

Varje år firar tusentals personer midsommar vid Dag Hammarskjölds Backåkra.

Backåkras byggnader var stängda för allmänheten mellan 2011 och 2018. Gården var i stort behov av underhåll.

I november 2015 tog Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra över ägandet från Svenska Turistföreningen, STF.​​​​​​ Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra grundades av Svenska Akademien, Hammarskjöldska släktföreningen och Svenska Turistföreningen med omfattande bidrag från bland andra Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. 

Dag Hammarskjölds Backåkra öppnades 30 mars 2018 och i april samma år hade FNs Säkerhetsråd ett unikt möte på gården. Efter ombyggnaden innehåller gården konferenslokaler, museum och ett café. Museet har en permanent utställning som handlar om Dag Hammarskjölds liv. Därtill finns en temautställning som just nu heter Linjens lätta böjning – en utställning om Dag Hammarskjölds intresse för möbler, konst och design. Caféet är endast tillgängligt för museibesökare.

Läs mer på Backåkras hemsida.

Kontaktuppgifter

Facebook: D H Backåkra
Hemsida: dhbackakra.se
Öppet: Se hemsidan
Österlen Syd är en ideell förening som främjar turism och besöksnäring på södra Österlen.
Copyright © 2021 Föreningen Österlen Syd. Österlen Syd är ett inregistrerat varumärke.
This is a machine translation provided by Google. It may not be entirely correct.
homepictureusersstoremapdinnerbusearth