Österlen Syd tipsar om

Sandhammaren

Förr i tiden var Sandhammaren mest känt för de rev utanför där fartyg ofta gick på grund när man skulle runda Sverige, Sandhammaren är Sveriges sydöstra hörn. Idag är Sandhammaren mest känt för att det är en av Sveriges finaste sandstränder med fantastiskt fin sandstrand både vad det gäller vithet och finkornighet. Dessutom finns två sevärdheter med anknytning till sjöfarten: Fyrplatsen och Räddningsstationen.
Sandstranden sträcker sig flera kilometer både åt öster och väster, i väster ända bort till Löderups Strandbad. Väl på stranden får man alltid plats, dock kan det ibland (de varmaste dagarna i juli) vara lite värre med parkeringsplats för bilen och då kan man få parkera väldigt långt bort längs vägen. 

Ett tips kan då vara att istället åka till västra delen, vid Tyge Å (sväng av mot Backåkra och följ vägen hela vägen ner till stranden) och parkera istället. 

På Sandhammaren finns en kiosk som även erbjuder mat. Reservatsbestämmelser gäller i området. De långa stränderna, sanddynerna och tallskogen i de inre delarna är välkomnande året runt och inbjuder till både lek och avkoppling.
Wikipedia om Sandhammaren → 
Sandhammarens fyr
Sandhammaren vinter n2009

Fyren på Sand-hammaren

Den fyr som fortfarande finns på Sandhammaren invigdes 1862 och är konstruerad av den tidens främste fyrkonstruktör Nils Gustaf von Heidenstam. Sandhammarens kvarvarande fyr, tillsammans med tvillingfyren som låg ca 300 meter åt nordost, var de första fackverksfyrarna i järnkonstruktion i landet. Tvillingfyren monterades ner och forslades 1904 på pråm till Stockholm och sedan vidare till Pite Rönnskär, där den fortfarande finns. Den kvarvarande fyren i Sandhammaren är byggnadsminnesförklarad. Fyren sköts och underhålls av Föreningen Sandhammarens Fyrplats. Under sommarens visningar kan man klättra upp till toppen, där man har en fin utsikt över området.
Sandhammarens Fyrplats Hemsida → 
Wikipedia om Sandhammarens Fyr → 

Se också

“Sandhammaren – fyren och räddningsstationen”

En film av Lucas Gölén.

R-S.

Räddningsstationen på Sandhammaren

På Sandhammaren ligger sedan 1891 Sveriges äldsta livräddningsstation för det statliga livräddningsväsendet. Den flyttades från Mälarhusen där den först placerades 1855. Båten som följde med i flytten till Sandhammaren är idag troligen världens äldsta livräddningsbåt.

I anläggningen finns även utrustning för raketer som sköts ut till nödställda samt annan i verksamheten tillhörande utrustning. I Kåseberga hamn öppnade 1945 den ideella organisationen Sjöräddningssällskapet en station med motordriven räddningsbåt. Samma år upphörde Räddningsstationen Sandhammaren. Stationen räddades för eftervärlden av en skara rådiga män och levde under Österlens museums beskydd fram till 2006 då Ystads kommun övertog ägandet.

Under tiden april till september är portarna öppna så att det går att kika in i båt- och rakethus. Grindarna på R-S är öppna varje fredag kl 13-16 efter midsommar fram till och med tredje fredagen i augusti. Då finns det också guider där. 

R-S visas för grupper efter överenskommelse under hela året. För mer info, kontakta Margareta L Nörregård: 0706-69 45 59 eller 0411-52 61 30.
Föreningen R-S. → 
Wikipedia om räddningsstationen ->

Tillbaka till Aktiviteter på Södra Österlen

Sevärdheter, arrangemang, utflykter, aktiviteter och annat att göra, både på södra Österlen och andra ställen i sydöstra Skåne.
← Tillbaka
Österlen Syd är en ideell förening som främjar turism och besöksnäring på södra Österlen.
Copyright © 2021 Föreningen Österlen Syd. Österlen Syd är ett inregistrerat varumärke.
This is a machine translation provided by Google. It may not be entirely correct.
homepictureusersstoremapdinnerbusearth