Österlen Syd tipsar om

Hagestadborgs Mölla

Möllan byggdes 1825. Byggnaden har reparerats och renoverats men inte moderniserats sedan byggnationen. Inredningen har kompletterats med ett par siktar. Den siste möllaren Gideon Jönsson slutade mala 1957.
Hagestaborgsmöllan ligger invid Hagestadborgsvägen. I Hagestad ägde adelsgården Tosterup många gårdar som i enskiftet flyttades ut från radbyn. Där dessa ägor samlades byggdes en ny gård som så småningom fick namnet Hagestaborg. Möllan som byggts på dess mark kallades därför även så småningom för Hagestaborgsmöllan.
Möllan. Foto: Monika Norman

Holländaren

Möllan byggdes 1825. Det är en s k holländare med kupolformat tak som är belagt med kopparplåt. Spännvidden på vingarna är 20,5 m.

Byggnaden har reparerats och renoverats men inte moderniserats sedan byggnationen. Inredningen har kompletterats med ett par siktar. Den siste möllaren Gideon Jönsson slutade mala 1958. Vingsegel saknas men för övrigt är möllan fullt funktionsduglig.

Byalaget Hagestad östra ploglag köpte möllan och överlät den sedan till Löderups kommun. Numera ingår den bland Ystads kommuns byggnader. Hagestads byalag har hand om tillsyn och visning.

Den intilliggande möllegården är i privat ägo.

För mer info, kontakta Margareta L Nörregård: 0706-69 45 59 eller 0411-52 61 30.

Porten är öppen på möllan varje år första söndagen i juli kl 13-16. Då är det Skånska möllornas dag.

Tillbaka till Aktiviteter på Södra Österlen

Sevärdheter, arrangemang, utflykter, aktiviteter och annat att göra, både på södra Österlen och andra ställen i sydöstra Skåne.
← Tillbaka
Österlen Syd är en ideell förening som främjar turism och besöksnäring på södra Österlen.
Medlemsportal
Copyright © 2016 - 2024 Föreningen Österlen Syd. Österlen Syd är ett inregistrerat varumärke.
Omdesign 2021 av Regular AB
homecamerapictureusersstorephonemapdinnerbusmagnifiercrossmenu