Österlen Syd tipsar om

Bada på Österlen

Det finns långa och fina badstränder runt hela Österlens kust, men också några avsnitt där bad är mindre lämpligt på grund av stenig strand och/eller botten.

Tänk på säkerheten!

Först måste det påpekas att trots den inbjudande anblicken av en badstrand en solig dag, så kan bad vara livsfarligt. Nämligen vid stark pålandsvind. Då uppstår kraftiga underströmmar utåt från stranden. De farligaste stränderna under de omständigheterna är nog vid Hanöbukten, där är det relativt djupt redan nära stranden, och vid Sandhammaren, där sanden flyttar sig och det bildas gropar och rev med stora djupskillnader. En normal simmare kan ha mycket svårt att simma motströms, inåt land, när vinden är frisk (man skall istället simma parallellt med stranden och spara på krafterna i en sådan situation, tills strömmen blir svagare).

Efter dessa varningsord skall vi nedan gå igenom några av de fina strandavsnitten från väster till öster/norr kring Österlen.

Parkeringsmöjligheter vid badplatserna som nämns i texten

Vattenkvalitet

Kontrollera gärna vattenkvaliteten hos Havs- och Vattenmyndigheten. Ett vattenprov klassas som tjänligt, tjänligt med tvekan eller otjänligt. Badplatsen klassas som utmärkt, bra, tillfredställande eller dålig. EU-bad, som har minst 200 besökare/dag, måste skylta badplatsens klass. Det är Havs- och Vattenmyndigheten som övervakar och sammanställer badplatsernas vattenkvalitet. 

Nästan alla av myndigheten kontrollerade badplatser längs stränderna nedan har 2022 klassats med "utmärkt kvalitet". Endast Skepparp vid Verkeåns mynning har "bra kvalitet".

Ystad Saltsjöbad/Sandskog till ungefär Hammars backar

Sandstranden är fin och badvänlig. Parkeringsmöjligheter finns vid Saltsjöbaden, Jaktpaviljongen och vid ett flertal småvägar som går från Österleden ner mot havet, ända till öster om Nybrostrand. Då det inte är militärövningar är Kabusa skjutfält (från Nybrostrand till Hammar) tillgängligt för allmänheten, men där är dåligt med parkering.

Kåsehuvud till Löderups Strandbad

Området från en bit väster om Kåsehuvud till Löderups Strandbad är i allmänhet ganska stenigt. Men man kan ta ett dopp från östra piren i Kåseberga Hamn, där finns en badstege.

Löderups Strandbad till ungefär Örnahusen

Från Löderups Strandbad till ungefär Örnahusen är åter stranden mycket fin. Sandhammaren har ju i en omröstning för några år sedan utnämnts till Sveriges bästa sandstrand. Parkeringsmöjligheter vid Löderups Strandbad, Tygeån, Sandhammaren, Mälarhusen, Sandby Strand, Borrby Strand och Kyhls Strand. Mellan Tygeå och Sandhammaren finns ett naturistbad.

Örnahusen till Simrishamn

Från Örnahusen till Simrishamn igen inte så bra, men det finns ett par pärlor även här:
Vid Gislövshammar finns en liten parkeringsplats nära den lilla sandstranden, som ligger norr om Gislövshammar. Både byn och hällarna på nordsidan är sevärda. Ur kalkhällarna tog man förr ut kvarnstenar, och det finns flera spår efter detta.
Precis söder om Branteviks bebyggelse ligger Grönet, som är ett strövområde med klippkust. En solig och vindstilla(!) dag är det härligt att bada från klipporna. Det är också ett trevligt ställe för en promenad och picknick. Man måste parkera på gatorna i byn. Visa hänsyn!

Tobisvik och Vårhallen

Precis vid campingplatsen i Simrishamn, vid Tobisvik, finns en mycket speciell sandstrand. Sandkornen är ovanligt stora och gulaktiga. Det sägs att det en gång fanns ett projekt som innebar export av denna sand till Saudiarabien(!) för användning i vattenreningsanläggningar.
Vårhallen ligger norr om Tobisvik. Det är en liten klippig udde som går ut i havet, med en grovkornig sandstrand. Stranden sträcker sig norrut till udden som kallas Knäcken. Detta är den enda officiella hundbadplatsen på hela sträckan från Ystads Saltsjöbad. Parkering uppe vid väg 9. Nere vid stranden finns också en liten parkeringsplats.

Vik till Stenshuvud

Norr om Vik från Rörums Strand/Knäbäckshusen till Stenshuvud är stranden också fin. Den är ganska smal och det växer lövträd, som sträcker sina grenar ut över stranden. Parkeringsplatser vid Knäbäckshusen och vid Stenshuvuds Nationalpark.

Hjälmaröds strandbad och Vitemölle

Söder om Vitemölle, nedanför Kiviks marknadsfält, finns Hjälmaröds strandbad med parkeringsmöjligheter intill. Ännu bättre är stranden och strandängarna norr om Vitemölle. Parkeringsplats precis norr om Vitemölle nere vid havet.

Haväng till Åhus

Den fina sandstranden som börjar norr om Vitemölle fortsätter sedan norrut via Haväng, ända till Åhus. Vid Skepparp/Verkeåns mynning på Haväng finns en stor parkeringsplats.
Se också broschyren Välkommen till våra stränder [PDF] → 

Tillbaka till Aktiviteter på Södra Österlen

Sevärdheter, arrangemang, utflykter, aktiviteter och annat att göra, både på södra Österlen och andra ställen i sydöstra Skåne.
← Tillbaka
Österlen Syd är en ideell förening som främjar turism och besöksnäring på södra Österlen.
Medlemsportal
Copyright © 2016 - 2025 Föreningen Österlen Syd. Österlen Syd är ett inregistrerat varumärke.
Omdesign 2021 av Regular AB
homecamerapictureusersstorephonemapdinnerbusmagnifiercrossmenu